ŚWIADCZENIA
- przelot na trasie Warszawa – Delhi, Bombaj - Warszawa
- opieka licencjonowanego pilota wycieczek - tłumacza
- zakwaterowanie w obiektach noclegowych typu hotel (pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami),
- transport na terenie Indii (wynajęty klimatyzowany bus oraz kolej indyjska klasa "sleeper”l ub samolot)
- przeloty wewnętrzne
- śniadania
- obiadokolacje
- wstępy do zwiedzanych obiektów
- safari na wielbłądach
- przejażdżka na słoniach
CENNE INFORMACJE
Finanse
Walutą obowiązującą w Indiach jest Rupia indyjska. 1 USD = 68 INR
Uniwersalną walutą na tę wyprawę będą dolary amerykańskie lub euro. W przypadku USD banknoty muszą być wydane po 2000 roku i nie mogą zawierać żadnych dodatkowych pieczątek, kreśleń itp.
Większość produktów ma niższe lub porównywalne do polskich ceny. Droższe są produkty luksusowe i nie tradycyjnie krajowe np. soki w kartonikach, mleko w kartoniku (Nestle), czekolada, fast foody typu amerykańskiego i europejskiego jak pizze, hamburgery itd., papier toaletowy (nawet do 2 zł za rolkę).
Zimne piwo (tam gdzie można je kupić) kosztuje tyle ile zapłacimy w lokalu w Polsce.
Masaż robiony w profesjonalnym salonie – ok. 500-1000 INR (zależnie od rodzaju)
Wyżywienie: ok 40 USD
Napiwki:
W Indiach obowiązkowe są napiwki - ok.25 USD na wyjazd.
Pamiątki: Jest wiele pięknych rzeczy do kupienia, od kadzidełek, bluzek i sukienek do dywanów i biżuterii ze srebra lub złota.
Fundusz awaryjny na imprezę - ok. 150 USD
Paszport
Paszport musi być ważny przez jeszcze co najmniej rok od daty powrotu do Polski
Wiza indyjska
Można załatwić we własnym zakresie przez internet.
Biuro Gaudeamus może załatwić wystawienie wizy indyjskiej. Uczestnicy muszą dostarczyć do Biura paszport (ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z imprezy do Polski) oraz 2 kolorowe zdjęcia.
Zdrowie
Przed wyjazdem do Indii nie ma obowiązku poddawania się żadnym szczepieniom. Zalecamy jednak ewentualne uzupełnienie brakujących szczepień z zakresu: wirusowe zapalenie wątroby typu A i B - Błonica i tężec – Dur brzuszny
Malaria - NIE MA SZCZEPIEŃ PRZECIWKO MALARII - Działanie ochronne polega na przyjmowaniu leków, które zabijają lub unieszkodliwiają zarazki malarii na określonym etapie ich rozwoju, dzięki czemu zapobiegają rozwinięciu się pełnoobjawowej choroby. Istnieje kilka dostępnych, sprawdzonych leków przeciw malarii. Z malarią można się zetknąć na przeważającym obszarze Indii, jednak obszar naszej wyprawy, jak i termin wyjazdu pozwala myśleć o małym zagrożeniu malarycznym.
NALEŻY BEZWZGLĘDNIE PRZED WYJAZDEM UDAĆ SIĘ DO WŁAŚCIWEGO LEKARZA I PODJĄĆ WŁASNĄ DECYZJĘ NA TEMAT SZCZEPIEŃ ORAZ ZAŻYWANIA STOSOWNYCH LEKARSTW.
Leki i środki chemiczne
Plastry opatrunkowe, woda utleniona + gaziki do dezynfekcji, tabletki przeciwbólowe, tabletki przeciwbiegunkowe, np. smecta, nifuroksazyd (tabl.), loperamid; płyn lub olejek do opalania z filtrem x 2 ( jeden słabszy drugi co najmniej „30”),spray na komary ,chusteczki mokre ,amol, aviomarin; dobrze mieć jakiś antybiotyk na wypadek przeziębienia, tabletki na ból gardła, nie wolno zapomnieć o środkach do dezynfekcji niewielkich zadrapań czy skaleczeń oraz o plastrach.
Komary! Urządzenia do kontaktu z płynem oraz spiralki dostępne są w Indiach praktycznie w każdym sklepie. Ze względu na dość częste przerwy w dostawie prądu warto mieć również spiralkę, a najlepiej zabrać z Polski spray przeciw komarom.
Nie wolno też zapomnieć o kremie do opalania.
Woda!
Wszędzie można dostać bezpłatną wodę do picia, która jednak nie zawsze jest odpowiednio przygotowana, najbezpieczniej więc pić wodę butelkowaną, sprawdzając czy nie była ona już wcześniej otwierana.
Teoretycznie przez pierwsze 2 tygodnie pobytu w kraju, takim jak Indie powinno się unikać surowizny, chociaż Indie oferują różnorodność owoców.
Lot samolotem
INFORMACJE DOTYCZĄCE PRZEWOZU BAGAŻU: Każdemu z pasażerów przysługuje 23-30KG bagażu nadawanego oraz 8KG bagażu podręcznego o wymiarach 56CM/45CM/25CM). 1kg nadbagażu na trasie WAW-DEL lub DEL-WAW kosztuje 8 EUR za 1 KG. (Według warunków 1 sztuka bagażu nie może przekroczyć 32kg)
W przypadku bagażu podręcznego każdego z pasażerów obejmują restrykcje dotyczące przewozu kosmetyków oraz wszelkich płynów (napoje, perfumy , kremy , pasty do zębów , pomadki itp). Pasażer może zabrać ze sobą na pokład samolotu kosmetyki lub inne produkty płynne ale każdy z pojemników może mieć max 100ml. Jeśli opakowanie będzie miało powyżej 100ml to pasażer będzie musiał go oddać. Wszystkie kosmetyki i płyny musza być zapakowane w małą przezroczysta torebkę o wymiarach max 20cm/20cm.
Żywność
Jedzenie w Indiach jest smaczne i tanie. W Indiach podstawę pożywienia stanowią różnego rodzaju placki z mąki pszennej lub mąki z grochu włoskiego, ryż, różnego rodzaju sabzi (dosł. warzywa)- smażone warzywa, soczewica. W wielu dhabach (knajpkach) hinduskich nie podaje się mięsa, choć nie stanowi to reguły. Spośród mięs je się kurczaka (chiken), baraninę (mutton), pod nazwą beef kryje się raczej mięso bawołu, ponieważ krowa jest święta jako zwierze pożyteczne, dające mleko i dlatego nie je się wołowiny. W restauracjach muzułmańskich i nie tylko podaje się różne potrawy mięsne np. tandoori chiken (tanduri chiken) czyli kurczak z pieca itd.
Ponadto je się przetwory mleczne w postaci sera (panir), jogurtu (dahi), lassi (jogurt z wodą!!!) w różnych smakach czy przepysznych słodyczy.
Jedzenie indyjskie
Jest ostre, ponieważ dodaje się dużo przypraw (masala), a przede wszystkim chili.
Pije się słodką herbatę z mlekiem i kardamonem lub słodką kawę z mlekiem. Herbata, szczególnie po mistrzowsku nalewana z wielkiego czajnika z wysokości do kubeczka (żeby była spieniona) jest pyszna. Jeśli chodzi o kawę i ktoś chce wypić czarną to w rezultacie wygląda ona często jak zbożowa, bo Hindusi nie piją mocnej kawy i często w hotelu zamiast męczyć się z tłumaczeniem, że chcemy więcej kawy w kawie lepiej jest dosypać sobie własnej. Przy czym w Indiach można kupić praktycznie wszystko od kawy, dżemu, masła, szamponu czy proszku do prania w małym, jednorazowym opakowaniu i możemy być pewni, że nie wyniesie nas to więcej w porównaniu do dużego opakowania jak to ma miejsce w Polsce.
Przykładowe śniadanie (ceny orientacyjne w INR):
"Parantha" (placek z mąki pszennej, nadziewany zwykle gotowanymi ziemniakami - alu parantha lub kalafiorem - gobhi parantha)- 20-50Rs ; "Tosty" - 2 szt. 30-50Rs ; "Omlet" ( zwykle z chlebem )- 30-50Rs;
Jak się ubierać
Ze względu na temperaturę najlepiej jest zabrać ze sobą przewiewne, bawełniane ubrania. W jeansach będzie raczej za gorąco. Nawet w górskiej stacji Ooty nie będzie zimno lecz po prostu przyjemnie chłodno. Niezbędne są okulary przeciwsłoneczne i nakrycie głowy. Należy zabrać wygodne obuwie, najlepiej sandały trekkingowe. Za względów kulturowych panie nie powinny się zbytnio odsłaniać. Nie wskazane są krótkie spódnice czy spodenki, a także głębokie dekolty.
Do wszystkich indyjskich świątyń wchodzi się bez butów!
Wiele osób bierze rzeczy, z którymi nie będzie się ciężko rozstać, a przed powrotem z Indii wyrzuca część niepotrzebnych ubrań, robiąc w ten sposób miejsce na rzeczy kupione w Indiach. Jednak na 2 tygodnie nie potrzeba aż tak dużo ubrań, zawsze można coś uprać a przy indyjskich temperaturach szybko wyschnie.